Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Terug naar Constructie 2004
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
     
Deel 1: Muizen (Europa)

Het zit er al weer aan te komen, het begin van seizoen 2004. Het laatste weekend van maart openen al enkele parken hun deuren, het eerste weekend van april zullen zo goed als alle parken weer open zijn voor het publiek. Zoals ieder jaar worden de vele miljoenen bezoekers ook dit jaar weer getrakteerd op enkele nieuwe attracties. Als een klein voorproefje op het seizoen 2004 is Whoosh gaan kijken naar de voortgang naar de bouwwerkzaamheden in Europa.


De treinen van Dragon's Fury zien er flitsend uit.
Chessington World of Adventures

Menig enthousiasteling heeft met een droevig hard aan moeten horen dat Samurai uit Chessington zou verdwijnen, en in het zusterpark Thorpe Park geplaatst zou worden. Maar dat verdriet zal waarschijnlijk in één klap verdwenen zijn toen men hoorde wat Chessington haar gasten in 2004 gaat presenteren. Ook Chessington krijgt - net als haar zusterpark Alton Towers - een custom-designed Spinning Coaster van de Duitse bouwer. Dragon's Fury wordt de naam van deze achtbaan. Eerst ging men er vanuit dat het hier om een rustige kinderbaan zou gaan. Totdat de lay-outs van zowel Spinball Whizzer als Dragon's Fury bekend werden gemaakt. Toen was al snel duidelijk dat Dragon's Fury veel potentie had... en een angstaanjagend intens ogende Immelman. Met het begin van de constructie en het verschijnen van de helixen, de vreemde drops en de het beste als "idioot" omschrijfbare Immelman waren opeens alle ogen gericht op Dragon's Fury.

Met een hoogte van 18 meter en een baanlengte van 540 meter is Dragon's Fury een stukje groter dan Alton's Spinball Whizzer. Maar dat is nog niet alles. De baan heeft - als eerste Spinning Coaster - twee lift hills en is niet compact, maar heeft de baan heeft een ovaalvorm. In het midden van de baan komt het nieuwe themagebied Land of the Dragons, een gebied met kinderattracties.

Inmiddels zijn ook de test ritten van Dragon's Fury aan de gang. Foto's kun je vinden op CWoAGuide.com.


Drievliet

Ook Drievliet presenteert dit jaar een achtbaan van de Duitse bouwer Maurer, genaamd Xtreme. Het gaat hier om een Spinning Coaster 2000, een standaard achtbaan die oorspronkelijk is ontworpen voor kermissen, maar tegenwoordig ook bij parken gretig aftrek vindt. Momenteel ligt Xtreme op het terrein van Drievliet te wachten om opgebouwd te worden. Meer informatie vind je in ons exclusieve HTML Artikel over de Spinning Coaster 2000 serie en Xtreme in het bijzonder. Een prachtig foto overzicht van de bouw en de eerste testritten van Xtreme mag natuurlijk ook niet ontbreken; wij presenteren daarom een exclusief Photo Report!


Dus dáárom wordt deze baan met Nemesis vergeleken...
Wild- und Freizeitpark Klotten

Muisachtbanen schijnen populair te zijn deze lente. Want ook het Duitse park Klotten is momenteel hard aan een muisachtbaan aan het werken. Deze keer niet met draaiende gondels, maar daarom nog niet minder indrukwekkend. De Duitse bouwer Gerstlauer is verantwoordelijk voor deze attractie. We kennen Gerstlauer onder andere van de momenteel in aanbouw zijnde achtbaan Typhoon te Bobbejaanland en de alom geprezen G'sengte Sau te Tripsdrill.

Klotten is een klein park, een dierentuin met enkele glijbanen. Maar niet lang meer. In 2004 komen ze met een "hete achtbaanrit" in en om een vulkaan. In 2005 voegen ze daar een belevenisrestaurant aan toe en in 2006 zal er een log flume met draaischijven (waarop de boot van richting veranderd of omgedraaid kan worden) aan het assortiment worden toegevoegd. Een grote en ambitieuze investering voor een dergelijk klein park.

De nog ongenaamde achtbaan (projectnaam "Heiße Fahrt") te Klotten is bijzonder. Het is geen standaardbaan en de locatie is ook allesbehalve standaard. Het grootste deel van de achtbaan bevind zich in ravijnen en ook een tunnel mag niet ontbreken. De inzittenden van deze dollemansrit zullen hun handen niet omhoog durven houden door de rotsmuren die altijd dichtbij zijn.

De constructie van de baan is al voltooid, de testritten zijn achter de rug en de baan heeft de eerste passagiers al succesvol vervoerd.


De mensen op de promotie foto vinden Spinball Whizzer erg eng.
Alton Towers

Volgend jaar presenteert Alton Towers maar liefst twee nieuwe attracties; Spinball Whizzer en The Flume: Unplugged. Natuurlijk heeft Spinball Whizzer, een spectaculair ogende Spinning Coaster van de Duitse bouwer Maurer, de meeste aandacht gekregen, maar ook in The Flume: Unplugged is flink wat werk gaan zitten.

Alton Towers vergelijkt een rit in Spinball Whizzer met het zijn van een menselijke flipperbal. Niet zo vreemd als je weet dat Spinball Whizzer aangekleed zal worden als een gigantische flipperkast. De attractie is custom-designed door Maurer, tevens de bouwer van Xtreme, de standaard Spinning Coaster die in Drievliet zal openen.

Spinball Whizzer zal vanaf 27 maart dappere gasten met een maximum snelheid van 60 km/u over een lengte van 450 meter het gevoel geven alsof ze een menselijk flipperbal zijn. Dat belooft een unieke ervaring van anderhalve minuut.

De testritten van Spinball Whizzer zijn inmiddels in volle gang. Het wachten is op het plaatsen van de beloofde thematisering, aangezien hier nog niets van te merken is op dit moment. Je kunt de constructie van Spinball Whizzer aan de hand van vele foto's volgen op de Towers Times website.

Over The Flume: Unplugged valt momenteel nog niet zo heel veel te zeggen. Men is nog hard aan het werk aan deze attractie, en omdat de aandacht voornamelijk gericht is op Spinball Whizzer is er nog vrij weinig informatie over deze attractie bekend. The Flume: Unplugged zal Alton Towers oude Log Flume vervangen, al is vervangen misschien een groot woord. In feite wordt de oude en zeer populaire Log Flume slechts opgeknapt en van nieuwe boten en een nieuwe naam voorzien. Begrijpelijk, want waarom zou je een erg populaire attractie vanwege zijn ouderdom uit het park verwijderen? Om het thema "bathtime with attitude!" te versterken worden de saaie oude boten vervangen door hippe badkuipen, zoals ook op Tripdrill's log flume gevonden kunnen worden. Alton Towers beloofd dat er in de thematisatie van The Flume: Unplugged erg veel rubberen eendjes, badstoppen en douchekoppen te vinden zullen zijn. Iets dreigender voegen ze eraan toe dat als je niet nat genoeg wordt van de grote drop, dat er dan nog een "power shower" op je staat te wachten.


Natuurlijk worden er in 2004 nog meer nieuwe attracties geopend. Denk aan Xtreme, Daemonen, Falken, het Magic Forest, Oki Doki, Sledge Hammer en Typhoon!


-Frank Cornelissen


Met dank aan Alton Towers, Chessington World of Adventures, Drievliet en Wild- und Freizeitpark Klotten voor hun medewerking. Met dank aan Alton Towers, CWoAGuide.com, Maurer Söhne en Wild- und Freizeitpark Klotten voor het beeldmateriaal.