Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Troy - Toverland
Advertentie
Terug naar Constructie 2007
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
     
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Troy (Toverland)

De stad Troje was eeuwen geleden - ten tijde van de Griekse geschiedschrijvers - een bloeiende en machtige handelsstad. Maar daar zou een einde aan komen na een gruwelijke belegering van de stad door een groots Grieks leger. Er vielen duizenden doden aan beide kanten en uiteindelijk werd de strijd beslecht dankzij een list van Odysseus; het Paard van Troje.

Een ieder met een klassieke opleiding zal het verhaal kennen; de Griekse legers trokken zich terug van het slagveld en lieten slechts een houten paard achter. Dol van vreugde haalden de Trojanen het paard binnen de stadsmuren als oorlogstrofee en begonnen uitgelaten de overwinning te vieren. Groot was hun schrik toen een aantal Griekse krijgsheren onder leiding van Odysseus uit de buik van het paard kroop en de stadsmuren opende. Wat volgde was een slachting waarbij vrouwen noch kinderen gespaard werden... Nooit meer zou Troje de stad worden die het voor deze oorlog was geweest.

De 15 meter hoge bocht - het enige baandeel dat al overeind staat.
 
Aan de hand van deze tekeningen worden de supports ter plaatse gemaakt.
 
Advertentie
 

Volgens directrice Caroline Maessen is het vinden van een naam voor een attractie net zo moeilijk als het verzinnen van een naam voor een kind. Er zijn simpelweg duizenden mogelijkheden en het lijkt een onmogelijke taak om daar dé perfecte naam uit te halen. Tijdens een zoveelste vergadering over de naam van de nieuwe attractie werden dan ook de nodige opties over de tafel gegooid, toen iemand plotseling Troy opperde als naam. Volgens Maessen werd het op dat moment doodstil in de kamer, en had zij onmiddellijk het gevoel dat dit dé naam was. Niet omdat hij refereert aan een historische gebeurtenis van groot belang, maar omdat de naam eigentijds, stoer en indrukwekkend is. In het kort: "Troy klinkt gewoon sim sa la stoer!" Wat kunnen we daar nu nog aan toevoegen?

Die redenatie klinkt misschien wat naïef of oppervlakkig en had het nodige onderdrukte gegiechel ten gevolge, maar eigenlijk is deze uitspraak heel typerend voor de houding van het management van Toverland. Duidelijk, no-nonsense en weten wat belangrijk is en wat niet. Een houding die bij de keuze van het ontwerp van de attractie sterk naar voren kwam.


De keuze voor een houten achtbaan was volgens Maessen een erg logische en vooral ook gemakkelijke keuze. Vanaf het prille begin van Toverland was een houten achtbaan een droom voor haar en haar broer - de eigenaar van het park - alleen ontbreken hen destijds de middelen om een dergelijk groot project uit te voeren. In hun ogen heeft een houten achtbaan alle criteria waaraan een Toverland attractie moet voldoen; hij is stoer, natuurlijk, robuust, authentiek en tijdloos! En nu het park succesvol draait en ze bezoekersrecord na bezoekersrecord weten te breken is de tijd aangebroken om deze houten droom in vervulling te laten gaan.

Samen met haar management team heeft Maessen vele houten achtbanen getrotseerd, op zoek naar een type dat goed zou passen binnen Toverland. Een attractie die zowel jong als oud zou kunnen bekoren, een attractie die sensationeel is, beter dan de huidige houten achtbanen. Het is natuurlijk niet zo heel moeilijk om een houten achtbaan te ontwerpen die spannender is dan de Pegasus, voegt ze hier plagend aan toe. Great Coasters International (GCI) doet in ieder geval haar uiterste best om een fantastische achtbaan neer te zetten in het Limburgse gras naast de twee bestaande hallen van Toverland.

Met een oprechte blik in haar ogen vertelt Maessen over de keuze voor GCI en de goede samenwerking met dit Amerikaanse bedrijf dat eerder al verantwoordelijk was voor immens populaire achtbanen zoals Thunderhead (Dollywood, Verenigde Staten) en Thunderbird (Power Park, Finland). Er is gekozen voor GCI vanwege de soepelheid van hun achtbanen en de positieve reacties van het publiek. "Mensen kwamen lachend en klappend uit de achtbaan en renden meteen weer naar de ingang om nog een keer te gaan", vertelt Maessen over haar observaties in Dollywood. Om de soepelheid van een GCI achtbaan wat concreter neer te zetten gebruikt ze een veelgehoorde uitspraak van Clair Hain - directeur van GCI: "It's like riding... riding on a highway in an old Cadillac".

Deze Amerikaanse vergelijking wordt snel door Hain nader toegelicht door te stellen dat GCI achtbanen zo soepel zijn dat ze niet altijd even geliefd zijn bij de Amerikaanse fans die meer van ruwere achtbanen houden waarin je stevig door elkaar wordt geschud. "Maar als je wat ouder wordt zul je me dankbaar zijn dat je onze soepele achtbanen kunt rijden", voegt hij hier met een glimlach aan toe. En een soepele rit heeft nog meer voordelen volgens Hain; zo zijn GCI achtbanen erg onderhoudsvriendelijk en horen ze tientallen jaren mee te kunnen. Hoe het komt dat zijn "great coasters" zo soepel zijn? Hain en zijn bouwers - er zijn ongeveer 50 fulltime medewerkers betrokken bij de bouw van Troy - maken de achtbaan ter plaatse, en voor een groot gedeelte op gevoel. "Er zijn natuurlijk tekeningen en berekeningen", haast Hain te melden, "maar in het veld kun je jezelf nu eenmaal afvragen 'waarom zien die twee stukken baan er zo compleet anders uit terwijl ze hetzelfde horen te zijn?'. Het is veel makkelijker om de constructie te visualiseren als je naast de baan staat, in plaats van dat je er duizenden kilometers vandaan bent".
Een ander niet geheel onbelangrijk argument voor het bouwen op locatie zijn de kosten. Het is aanzienlijk goedkoper om de achtbaan ter plaatse te bouwen en in elkaar te zetten, dan deze op een andere locatie te bouwen, in elkaar te zetten, te testen, uit elkaar te halen, te verschepen, weer in elkaar te zetten en nog een keer te testen. En het is vrij indrukwekkend om een vijftal mannen met boren en zagen aan de gang te zien.

Zo zal Troy er uit gaan zien; dat is, als Clair zich aan de bouwtekeningen houdt...
 
 
 
Maar wat zijn ze nu precies in elkaar aan het timmeren in Sevenum? Tijd om de feiten op een rij te zetten;



            Wooden Coaster 'Troy'
Hoogte 32 meter
Lengte 1040 meter
Max Snelheid 90 km/u
Max G-Kracht 2,4G
Rondetijd 1 min 50
Cap. Trein 24 pers.
Capaciteit 850 ppu
Investering € 6.500.000,--


Troy is - getuige bovenstaande feitenlijstje - zonder meer een bouwproject dat het verdiend om in de gaten te houden. En dankzij de speciale website - www.troytoverland.nl - kun je live volgen hoe Hain en zijn mensen van 2.500 kuub onder hoge druk geïmpregneerd hout, 90.000 boutverbindingen en een zeecontainer vol met spijkers een stoere, natuurlijke, robuuste, authentieke en tijdloze achtbaan maken. Een achtbaan die - volgens Maessen - een stuk spannender zal worden dan de Pegasus.


-Frank Cornelissen


Met dank aan Toverland voor de vriendelijke ontvangst, de rondleiding over het bouwterrein en de prachtige concept art.