Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
El Volador
Advertentie
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
El Volador (Bellewaerde Park)

Al jaren gonsde het van de geruchten op het internet over een nieuwe attractie voor Bellewaerde Park, het zeer goed bekendstaande Belgische park van de Star Parks Group. Een houten achtbaan, een hangende achtbaan, en een heel scala aan thrillrides hebben de revue gepasseerd. Toch is het geen thrillride geworden, maar meer een familie attractie. Een thrillride voor families.

Een oogstrelend doorkijkje...
 
 
 
Bellewaerde Park is zonder meer een buitengewoon pretpark. Het heeft een prachtig landschap, en een zeer prettige ambiance. Misschien dat het park het daarom zo goed doet bij het Belgische publiek. Of misschien dat het komt door het bijzondere aanbod van het park. Want het park doet niet mee aan de race voor de grootste, hoogste of snelste attracties. De laatste 'volwassen' attractie, de Boomerang, werd in 1984 gebouwd. Sindsdoen heeft het park slechts nog geïnvesteerd in kleinere attracties, en in het dierentuin-gedeelte van het park.

Dat is meteen het gedeelte waar Bellewaerde het vooral van moet hebben. De vele bezoekers betalen geen entree voor de oudere (maar toch erg leuke) attracties, maar voor de ambiance, de prachtige natuur in het park, en de vele dieren die op het terrein te vinden zijn. Bezoekers staan al snel oog in oog met flamingo's, giraffes, hele grote vissen, en agressieve zwanen. En sinds vorig jaar zijn er in Bellewaerde ook olifanten te vinden.

Maar in het park is meer te vinden. Hoewel het park opgericht is als safaripark, begonnen de erven van de oprichter al in 1978 met hun plannen om het park om te toveren in een heus pretpark, bestemd voor families. In 1980 openen zij River Splash, een spectaculaire wildwaterbaan die nog altijd erg populair is. In 1984 opent Boomerang, de enige attractie van het park die niet voor families bedoeld is. Tot 1990 houdt het management deze periodieke uitbreidingen vol, maar dan wordt het park onderdeel van de Walibi Groep, en is het vroegere uitbreidingstempo voorgoed verleden tijd. Maar nu, ruim 15 jaar later, lijkt een nieuwe eigenaar van de groep het potentieel van Bellewaerde te zien. Dit wordt bekrachtigd door een nieuwe attractie… een heuse wereldprimeur!

In 2006 presenteerde Bellewaerde de eerste nieuwe attractie onder het bewind van de nieuwe eigenaar, de Star Parks Group. Deze groep heeft de leiding in onder andere Walibi Belgium, Walibi World, Movie Park Germany en natuurlijk ook Bellewaerde. Met deze nieuwe uitbreiding keert Bellewaerde min of meer terug naar haar basis, namelijk die van dierenpark. Het park presenteert in 2006 namelijk El Volador, een 20 meter hoge vogel.

De attractie is geplaatst in het Mexico gedeelte van het park, waar ook al de attractie Los Piratas en een theater te vinden zijn. Vanwege de nieuwe aanwinst in dit themagedeelte zijn ook de al bestaande gebouwen opgeknapt, met als gevolg dat dit hele gebied van het park straalt. De renovatie van dit gebied en de toevoeging van El Volador hebben Mexico zonder meer tot een sfeervol en fantastisch themagedeelte gemaakt.

De gerenomeerde Duitse bouwer Huss Rides was verantwoordelijk voor de bouw van deze attractie. Dit nieuwe concept van hen is feitelijk niets meer dan een op zijn kop geplaatste Frisbee. De gondel bevindt zich bovenaan de arm. De gondel draait rond, terwijl de arm een zwaaibeweging maakt. Hierdoor komt de gondel regelmatig érg dicht in de buurt van de fonteinen net naast en rondom de attractie.

Een verfrissende duik in een natte fontein.
 
Advertentie
 
Don't we all... "love to fly"?
 
Advertentie
 
 
Deze beschrijving klinkt erg simpel, maar het systeem erachter is erg ingewikkeld. De attractie heeft verschillende assen en bewegingen, en het besturingssysteem is dan ook erg uitgebreid. Hierdoor kon de attractie helaas niet al aan het begin van het seizoen geopend worden, maar moest Bellewaerde vanuit veiligheidsoverwegingen nog enkele weken wachten.

Zoals eerder gezegd is El Volador een thrillride voor families. De attractie is weliswaar als een spannende thrillride ontworpen door Huss, maar Bellewaerde heeft hem een familie-tintje meegegeven. Zij hebben het ritprogramma namelijk zo ingesteld dat de rit niet zo heel intens is, en dus aantrekkelijk is voor een groter publiek. Door simpelweg het ritprogramma wat aan te passen hebben ze de attractie dus wat laagdremepliger gemaakt.

Ook al draait El Volador tijdens de standaard rit nauwelijks op vol vermogen, het blijft een erg amusante attractie. Vanaf het moment dat de gondel de toren opgetrokken wordt tot het moment dat de beugels weer open gaan is het genieten geblazen. Genieten voor de hele familie, met zo nu en dan een flinke plens water op de koop toe.

Het begint als de 40 inzittenden plaats nemen in de gondel van El Volador, een gondel die vergelijkbaar is met die van Sledge Hammer. De massieve beugels sluiten langzaam, en na een controleronde van het personeel komt de zware gondel langzaam in beweging. De gondel wordt in een rustig tempo de 20 meter hoge paal opgetrokken. Bovenaan de paal klinkt er een luide klap van staal op staal, het teken dat de gondel op een Duitse manier is gezekerd bovenaan de paal; niet subtiel maar wel degelijk. De gondel begint langzaam rond te draaien, en de bezoekers genieten van het uitzicht over het Mexico gedeelte van het park. Al snel houdt het langzaam ronddraaien op, als de gondel steeds harder en harder begint te draaien. De gezichtsuitdrukkingen van de inzittenden worden minder vrolijk, en de gondel van El Volador bereikt zijn maximum aantal rotaties per minuut.

Dan neemt de draaisnelheid van de gondel af, en komt de paal langzaam in beweging. Vanaf de grond lijkt het alsof de paal omvalt, vanuit de gondel is het een onbeschrijfbaar gevoel dat erg dicht in de buurt van onmerkbaar komt. Pas als de paal volledig naar beneden uitslaat, en je in het gedeelte van de gondel zit dat het dichtste bij de grond komt, merk je hoever El Volador in werkelijkheid uitzwaait. Zo ver, dat de fonteinen rondom de attractie af en toe wat lager worden zodat ze de gondel niet raken. Maar op warme dagen willen de fonteinen zo nu en dan, een keer per paar ritten, wel eens precies het tegenovergestelde doen. Dan komen ze omhoog op het moment dat de paal de gondel richting fonteinen laat vallen... met als resultaat een nat pak voor de inzittenden aan die kant van de gondel.

Na een paar rondjes komt de paal weer rechtop tot stilstand, en niet veel later staat ook de gondel weer stil, zodat hij langzaam richting begane grond kan zakken. Helaas bezit El Volador niet dezelfde techniek als Sledge Hammer, waarbij alle mensen na de rit op de beginpositie uitkomen. Bij El Volador kom je dan ook op een willekeurige positie in de cirkel uit, waarna een chaotisch tafereel ontstaan als alle inzittenden op zoek gaan naar hun tassen, petten, zonnebrillen en schoenen. Dat is dan ook meteen het enige minpuntje van El Volador. Hopelijk een minpuntje dat het park in de nabije toekomst nog zal kunnen wegnemen.


-Frank Cornelissen