Student Section
» Voorpagina
» Actualiteit
» Basis Informatie
» Navigator

» HTML Artikelen
» Specials
» Stemlokaal

» Foto Archief
» Videotheek
» Link Database
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Huss Booster
Advertentie
Whoosh Magazine
» Year One Edition
» Space Edition
» Winter Edition

» Archief
» Main Site
     
   
 
  Whoosh in English Whoosh in het Nederlands
   
Huss Booster (Wingender)

In 1985 zou de kermiswereld voorgoed veranderen. Waarschijnlijk hadden de Duitse exploitant Dreher-Zarnitz en de in Bremen gevestigde firma Huss geen idee hoe groot de invloed van dit prototype zou zijn. Zelfs bijna 20 jaar later is de attractie die Huss het levenslicht heeft laten zien nog op bijna iedere middelgrote tot grote kermis te vinden, in binnen- en buitenland. Het gaat hier natuurlijk over de legendarische Breakdance.

"Booster".
 
Advertentie
Inmiddels heeft Huss meer dan 110 exemplaren van de Breakdance verkocht, in vier verschillende modellen -- de Breakdance 1, Breakdance 2, Breakdance 3 en Breakdance 4. Al deze modellen verschillen net genoeg van elkaar om aan de wensen van de klant te voldoen, maar lijken ook nog genoeg op elkaar om de ritervaring niet echt te laten verschillen.

Zoals zo vaak in de attractiewereld is ook de Breakdance gebaseerd op (de nette bewoording voor "afgekeken van") een andere attractie. In dit geval is dat de Schwarzkopf Calypso, een carrousel met vier zogenaamde kruizen (kruisvormige constructies met een gondel aan iedere poot van het kruis) die onafhankelijk van de vloer konden draaien.

Maar de Breakdance is geen exacte kopie van de Calypso. Verre van dat zelfs. Huss heeft vele verbeteringen uitgevoerd op haar versie van deze Schwarzkopf attractie. De belangrijkste verandering is wel dat de gondels van de Breakdance vrij kunnen draaien, terwijl de gondels van de Calypso vast zaten aan de kruizen. Ook werd de vloer -- die bij de Calypso al schuin stond om meer variatie aan te brengen in de zijwaardse G-krachten -- nog 7,5 graad schuiner gezet. De laatste grote verandering valt al vanaf een grote afstand op. Er is geen kermisliefhebber die het karakteristieke geluid van Breakdance motoren niet onmiddelijk herkent. Dit geluid is zo bijzonder en zo krachtig dat het zelfs in het nummer Achterbahn van de Duitse hardhouse-formatie Blaulicht 112 is gebruikt. Huss heeft de Breakdance uitgerust met een uiterst krachtige hydraulische aandrijving die de vloer twee richtingen op kan laten draaien. De kruizen kunnen slechts één richting op draaien, maar dankzij een turbo wel met een hoog toerental. Hierdoor kan de Breakdance een erg veelzijdige, intense en goed opgebouwde rit geven.

In een interview, een hele tijd geleden, zei de Managing Director van Huss, Michael T. Pledl, dat er geen echte nieuwe attracties meer zouden komen. Toekomstige nieuwe attracties zouden slechts nog aanvullingen zijn op reeds bestaande attracties. Deze uitspraak is, gezien de geschiedenis van de Breakdance en de Booster, heel erg realistisch.

In 1992 kwam het Nederlandse bedrijf Mondial op de proppen met een nieuwe attractie; de Shake. In het eerste jaar was deze attractie niets meer dan een Breakdance-kloon, maar dat veranderde in 1993. Toen werden de gondels van de Shake namelijk vervangen door looping gondels, waardoor de bezoekers vrij over de kop konden gaan gedurende de rit. De Shake werd een redelijk succes en al snel doken er attracties op die gebaseerd waren op de Shake, die gebaseerd was op de Breakdance, die gebaseerd was op de Calypso. Zo is de circel weer rond.

Eén van de attracties gebaseerd op de Shake debuteerde op 8 augustus 1998. De Oostenrijke exploitant Rüdiger presenteerde op die datum haar nieuwste aanwinst, een Huss Booster. De Booster is in feite niets anders dan een Breakdance met looping gondels. Net als de Shake. Maar toch is er een groot verschil tussen beide attracties. De gondels van de Shake kunnen namelijk van voor naar achter bewegen, en gaan zo over de kop. De gondels van de Booster, daarentegen, bewegen van links naar rechts, en gaan zo over de kop.

De Booster in actie!
 
Het ingewikkeld ogende bedieningspaneel van de Huss Booster.
 
Advertentie
Inmiddels zijn er -- na 7 jaar -- wereldwijd drie Huss Boosters te vinden. Twee reizen er over de Duitse kermissen; de Booster van Rüdiger en de Booster van Wingender. De derde is te vinden in het Finse pretpark Linnanmäki onder de naam Kiepi.

De Breakdance is een echte familieattractie, geschikt voor kinderen van 4 tot 104. Dit kan niet gezegd worden over de Booster. Deze intense attractie is alleen geschikt voor echte waaghalzen en mensen met een sterke maag. Maar zodra de Booster achteruit draait wordt het zelfs voor het gros van de waaghalzen teveel en moeten ook zij moeite doen om hun maaginhoud niet te lozen.

Iedere rit in de Booster is verschillend. Het is een attractie waar het ritverloop erg afhankelijk is van de operator. Deze attractie heeft -- net als bijna alle Huss attracties -- een complete handbediening, maar ook 10 programmeerbare standaardprogramma's. Bij wijze van traditie worden de twee reizende Boosters met de hand gedraaid. Over het ritverloop van de Finse Booster is ons helaas niets bekend.

Het bedienen van de Booster is niet al te moeilijk onder de knie te krijgen. Simpel gezegd bestaat het paneel uit de slechts 6 knoppen die effect hebben op het ritverloop. Er zijn twee draaiknoppen; vloersnelheid en kruissnelheid. Verder zijn er nog vier drukknoppen; gondelrem aan, gondelrem uit, draairichting vloer en draairichting kruizen.

Deze simpele bediening en het scala van mogelijkheden dat deze attractie biedt zorgen ervoor dat iedere rit anders is en dat interactie met de gasten door de operator eerder een must is dan een optie. De attractie kan rustig draaien of extreem, of alles wat daar tussenin zit. De mogelijkheden zijn (bijna?) eindeloos.

Eigenlijk is er maar één manier om er achter te komen hoe intens, hoe wild, hoe bizar en hoe sensationeel een rit in de Booster is; door er zelf in te gaan zitten. De rit valt niet te beschrijven, te typeren of te vergelijken. De dreunende muziek, de flitsende lichtshow, de totaal gestoorde operator en de gillende mede-passagiers hebben allemaal een grote invloed op een rit in de Booster.

De Wingender Booster is van 20 t/m 25 mei te bewonderen en te beleven op de World Town Fair te Geleen. Dit zal tevens het laatste optreden in Europa zijn van deze attractie.


-Frank Cornelissen


Graag willen wij de heer Wingender hartelijk danken voor zijn gastvrijheid, geduld, de vele mogelijkheden tot fotograferen en zijn uitgebreide medewerking.